UKK 1. - Usein kysytyt kysymykset

Kuva parin vuoden takaiselta Lahti-Porvoo matkalta. Opettavainen, raskas, jännittävä ja ikimuistoinen reissu!

Kuva parin vuoden takaiselta Lahti-Porvoo matkalta. Opettavainen, raskas, jännittävä ja ikimuistoinen reissu!

Mistä tuli ajatus lähteä näin pitkälle matkalle?

Ajatus on kytenyt jo siitä asti kun aloitin SUP-ohjaajana työskentelyn. Teimme silloin jo lyhyempiä retkiä SUP-laudoilla (myöhemmin myös vähän pidempiä retkiä) ja ymmärsin miten monipuolinen kulkuväline SUP-lauta on. SUP-laudalla liikkuminen on varrattain turvallista ja helppoa, laudan uppoamista ei käytännössä tarvitse pelätä, ja liikkuminen matalissakin vesissä onnistuu helposti.

Pidän paljon luonnossa liikkumisesta, sekä haasteista. Viihdyn hyvin itsekseni pitkiäkin aikoja, ja on lähes huumaava tunne kun huomaa että pystyy itse ratkomaan haastavampiakin ongelmia. Vesi on elementtinä tuttu ja liikkuminen erilaisissa vesistöissä lähellä sydäntä. Ennen kaikkea halusin kokea Suomen luonnon parhaimmillaan, mutta toivoin myös mahdollisuutta tehdä jotain sen hyväksi. Toivonkin että matkani kannustaa myös muita lähtemään tutkimusmatkoille omaan kotimaahan mitä monipuolisimmilla tavoilla!

Kuinka pitkään matka kestää?

Arvio on n. 5-6 viikkoa. Kesto tulee riippumaan paljon säästä, vastatuuleen SUP-laudalla eteneminen saattaa olla tuskaisen hidasta, kun taas myötätuuleen vauhti kasvaa ja eteneminen on nopeampaa! Toivotaan siis myötäisiä tuulia!

Minkälainen on matkavauhti SUP-laudalla?

Tuulesta riippuen laudalla pystyy suhteellisen kevyesti pitämään noin viiden kilometrin tuntinopeutta. Matkaa on tarkoitus tehdä 35-45 km/päivä. Lähden liikkeelle aikaisin aamulla jotta vältän iltapäivisin nousevan merituulen, ja tarpeen mukaan voin jatkaa iltaisin tuulen tyyntyessä. Valoahan riittää matkalla pohjoiseen koko ajan pidempään.

Minkälaisella laudalla lähdet matkaan?

Laudaksi valikoitui lopuksi Starboardin touring-malliston Expedition-malli. Se on 14’ (jalkaa) pitkä = n.4,27metriä. Lauta on malliltaan pitkä ja kapea, ja suunniteltu erityisesti pitkiä retkiä varten. Laudassa on lisäksi paljon kiinnityspisteitä varusteille, joka helpottaa pakkaamista. Laudan malli on tehty vakaaksi ja kevyeksi meloa, eikä se hätkähdä isostakaan lastista. Itse olen suhteellisen pienikokoinen, joten varusteita voi huoletta ottaa kyytiin isommankin satsin.Kirjoitan vielä lisää laudasta myöhemmin kuvien kera!

Miten hoidat ruokahuollon/juomaveden?

Otan mukaan aina kerrallaan noin viikon ruoat sekä muutamaksi päiväksi vettä. Suomen rannikko on melko tiiviisti asutettua ja huoltopisteitä löytyy suhteellisen helposti matkan varrelta. Tarkempi listaus ruoasta tulee vielä myöhemmin!

Missä aiot nukkua?

Teltassa, ainakin suurimman osan matkasta. Nyt jo moni on tarjonnut mökkiään/muuta majoitusta matkan varrella, joten ehkäpä pääsen välillä lepäämään myös pehmeään sänkyyn! Kirjoitan majoitusvarusteista myöhemmin lisää.

Miten olet valmistautunut matkaan?

Retken suunnittelu on alkanut jo viime syksynä, ja tarkentunut kevään aikana. Talvella olen keskittynyt peruskuntotreeniin (vaikkakin pääsykoeopinnot veivät ison osan ajasta). Ensimmäinen viikko tulee varmasti olemaan raskas ennenkuin kroppa tottuu rasitukseen! Näin pitkässä suorituksessa on tärkeää ottaa rauhallisesti ja kuunnella omaa kroppaa. Varustepuolen suunnittelu on ollut suhteellisen helppoa aiemman kokemuksen perusteella, lisäksi netistä on löytynyt hyviä vinkkejä! En voi väittää olevani asiantuntija näin pitkissä matkoissa, mutta voin väittää olevani täysin valmis suoritukseen! Scandinavian Outdoor Storen porukka on lisäksi ollut erittäin avuliaita varusteita valitessa. Valmistautumisesta maaliin pääseminen ei varmasti jää kiinni.

Voiko tulla mukaan?

Tottakai! Moni onkin jo ilmoittautunut tulevansa saattamaan matkan varrelle, seura kelpaa aina! Koska yritän kuitenkin pysyä tietyssä aikataulussa, en voi valitettavasti kovin pitkiä lenkkejä tehdä ylimääräistä enkä hidastaa vauhtia. Jos pysyt kyydissä, tule ihmeessä moikaamaan!

Onko herännyt muita kysymyksiä? Vastailen mielelläni, laita vaikka Facebookissa viestiä/kommentoi kuviin/laita nettisivujen kautta meiliä tulemaan! :)

 

-Timi