SUP-Melontaretken varusteet

Moikka! 

Tästä postauksesta tulikin tosi pitkä, varusteita kun oli aika reilusti. HUOM! Iso osa varusteista on sponsoreiden avulla hankittuja. Läheskään kaikkia et tarvitse, jos suunnittelet lyhyempää reissua, mutta tässä kattava lista jolla reissaa mukavasti jo vaikka viikon reissun. 

Varusteiden suunnittelu etukäteen oli isossa roolissa matkan onnistumisen kannalta. Koska laudalla oli vain vähän ylimääräistä tilaa ja jokaisen kilon joutuisi liikuttamaan mukanaan, oli varusteiden täytettävä seuraavat kriteerit:

 1. Tarpeellinen —> käytössä vähintään viikottain, tai ehdoton turvallisuuden takia
 2. Kevyt —> pieni koko, kevyet materiaalit sekä monikäyttöisyys laskettiin eduksi
 3. Kestävä —> lähes 7 viikkoa kestäneellä reissulla oli tärkeää että varusteet pysyisivät ehjinä ja toimintakuntoisina koko matkan ajan. Mitä vähemmän tarvittaisiin huoltoa tai täydennyksiä matkan aikana, sen parempi.

Käytännössä mukaan lähteneet varusteet jopa ylittivät odotukseni. Yksikään esine ei ollut mukana turhaan, turvallisuusvarusteita ei onneksi tarvinnut käyttää koko matkan aikana. Ensiapulaukustakin kaivoin vain kahtena iltana buranaa selän jumien takia.

Avaan nyt tarkemmin listattuna varusteita jotka matkassa olivat mukana. Varusteet on jaettu SUP-varusteisiin, leirintävarusteisiin, turvallisuusvarusteisiin, ruokaan liittyviin varusteisiin, elektroniikkaan sekä EA- + hygieniavarusteisiin. 

 

SUP-varusteet:

Laudan valintaa pohdittiin yhdessä Rautio Sportsin Jarnon kanssa jo pitkään ennen reissun alkua. Ilmatäytteinen lauta oli myös vaihtoehto, mutta lopulta päädyimme Starboardin Expeditioniin. Muiden varusteiden osalta valinta oli helppoa, tähän tarkoitukseen melan tuli olla erittäin kevyt mutta kestävä ja kuivapuku oli pakollinen. Perinteiset kuivapuvut ovat kuitenkin liian kuumia eivätkä ole suunniteltu aktiiviseen liikkumiseen. Starboardin puku oli omiaan tällä reissulla.

Starboardin erityisesti pitkien matkojen ja retkien melontaan suunniteltu lauta. Kokoisekseen erittäin nopea, laudan pohjan sheippi on käytännössä täysin sama kuin SB:n kisalaudoissa. Lisätty paksuutta ja leveyttä kantavuuden lisäämiseksi, sivuevät suuntavakautta varten sekä rakenteellisia vahvistuksia kolhuilta suojaamaan. Voin sanoa että en kohdellut lautaa kovinkaan hellävaroen, ja silti lauta säilyi täysin ehjänä koko matkan. Samasta laudasta on myös ”perusversio” joka on erittäin hyvä jos ei ole tarkoitus meloa viikkojen pituisia retkiä.

Erittäin kevyt ja kestävä mela. Kisakäyttöön suunniteltu, kapea lapa helpottaa pitkien matkojen melomisessa. Vetojen tehoa helppo säädellä fiiliksen mukaan. Pitkät välit joskus polvillaankin meloen olivat helppoja koska melan varsi oli niin kevyt. Aivan ehdoton tosiharrastajan mela!

Kestävä, kolmeosainen kevyt mela. Hätävarana mukana, ei joutunut vesille kertaakaan tällä reissulla!

Kevyt, joustavasta kankaasta valmistettu puku. Suunniteltu erityisesti SUP-lautailuun ja retkimelontaan. Hengittävä, joka oli todella huippu ominaisuus suomen kesäkeleissä! Piti kuivana kaatosateessa, kovassa merenkäynnissä, rantautumisissa ja niillä kahdella kerralla kun putosin laudalta. Pukua ei ole suunniteltu vedessä ”uimiseen” mutta pitää hyvin kuivana jos veteen sattuu putoamaan ja siellä hetken joutuu viettämään. 

Joka päivä päällä, keli kuin keli. Iso plussa taskuista, kaikki tarvittava mahtui mukaan ja oli koko ajan helposti saatavilla.

 

Leirintävarusteet:

Scandinavian Outdoorin tiimi oli heti varusteiden hankinnan alkuvaiheessa mukana suunnittelemassa sopivaa settiä reissulle. Kriteerit olivat tiukat, mutta laajasta valikoimasta löytyi juuri sopivat kamppeet tähän puuhaan. Teltta toimi koko reissun ajan niinkuin pitikin, makuupussi ja -alusta pitivät huolen riittävästä levosta. Käytännössä kaikki leirintävarusteet löytyivät Scandinavian Outdoorilta!

Aivan loistava teltta tähän hommaan. Kevyt, helppo kasata, pysyi pystyssä kovemmassakin tuulessa ilman ihmeempiä kiinnitysvirityksiä ja tilaa riitti. Piti 100% vesisateen ulkopuolella, kaikki tavarat sai kätevästi suojaan molemmilla puolilla olevien tilavien absidien alle. 

Lämmin, pieneen pakkautuva untuvapussi. Aiemmin kosteissa oloissa olen vähän kartastanut untuvapusseja, mutta tämän kanssa ei ollut mitään ongelmaa! Eikä edes haissut pahalle vaikka lähes joka yö tässä nukuin. Plussaa lämmöstä, suomen upea kesä yllätti kylmillä keleillä mutta ei tarvinnut murehtia tämän kanssa.

Älyttömän pieneen tilaan pakkautuva supermukava alusta. Tätä ilman en jatkossa lähde enää minnekään reissuun! Menee kokistölkin kokoiseen pakettiin, mutta painaa varmaan vähemmän. Kesti koko reissun, vaikka aika säälimättä huonoillakin alustoilla tuli pyörittyä tämän kanssa. Riittävän leveä myös pyörimiseen taipuvaiselle.

Kevyt ja pieneen pakkautuva tulivuori. En tajua miten veden saa kiehumaan niin nopeasti kuin tällä vehkeellä, nyt ymmärrän myös miksi tämän nimi on reaktori. Vesi kiehui yleensä ennenkuin ehdin saada kuivamuonapakkauksen auki. Jos tarve on keittää vettä nopeasti, tämän parempaa laitetta tuskin löytyy. Toimi vesisateessa, tuulisella luodolla, kylmässä ja lämpimässä. 

Lyhyet tauot vesisateessa muuttui paljon mukavammiksi kun viritti nopeasti tarpin suojaksi. Toimi myös leiriolosuhteissa sadeviittana.

Tässä kulki juomarepun ja parin juomapullon lisäksi kaikki puhdas juomavesi.

 • Leirivalo: Black Diamon Moji
 • Hyttyskarkotin: Thermacell Ulkokrunnissa oli enemmän hyttysiä kuin olen nähnyt missään aiemmin. Tällä vehkellä yksi iso ulkona ollut ruokapöytä saatiin hyttysistä vapaaksi ruokailun ajaksi. Mieletön teho näin edulliseksi vehkeeksi.
 • Kaasut keittimeen
 • Kevytuntuvatakki
 • Helinox retkituoli (luxusta, mutta selkä kiitti monta kertaa)
 • Tyyny
 • Mustekalat
 • Sytytin
 • Tulitikut
 • Minigrip-pusseja
 • Hyttysmyrkky
 • WC-paperi
 • Puukko
 • Luha
 • Muki
 • Kynä + paperi
 • Narua

Turvallisuusvarusteet:

Heti alusta asti ajatuksena oli kehittää jonkinlainen systeemi jolla myös kotijoukot pystyisivät seuraamaan matkantekoa reaaliajassa. Tämä osoittautui yllätävän simppeliksi, kun Garminin inReachista löytyi tällainen ominaisuus suoraan! Lisäksi laitteessa on SOS-hätänappi jolla voi hälyttää satellittiyhteydellä apua mistä päin maailmaa tahansa. 

Muut varusteet olivat ns. peruskamppeita jotka kulkevat mukana muutenkin pidemmillä reissuilla. 

 • Kelluntaliivi
 • Melontavalo
 • Puhelin vesitiiviissä suojakotelossa
 • GPS: Garmin inReach Tämä oli myös tärkeässä osassa reissun kannalta, tärkeä turvallisuusvaruste mutta helpotti myös matkan seuraamista! Moni lukija varmasti kävi vilkuilemassa karttaa jossa näkyi miten matka eteni reaaliajassa.
 • Kynäraketit
 • Pilli
 • Kompassi
 • Kartta
 • Puukko

Ruoka:

Ennen matkaa laskeskelin kulutuksen olevan niin  kovaa, että ruoka tulisi olemaan iso haaste. Miten pystyisin kantamaan riittävästi ruokaa niin että täydennysväliksi tulisi noin viikko? 

Evoken protskupatukat olivat kovassa kulutuksessa, niitä meni 3-4 päivässä. Lisäksi Ambronite juomasekoitukset pelastivat moneen otteeseen päivän kun energiat olivat vähissä: juomapullollisessa on käytännössä yksi ateria ja valmista tuli alle minuutissa. Etenkin aamujen pelastus silloin kun ei millään olisi jaksanut kaivaa keitintä esiin puuroa varten.

 

Elektroniikka:

Elektroniikkaa oli mukana suhteellisen paljon jotta blogi pysyisi aktiivisena koko matkan. Kaiken piti olla vesitiiviisti pakattua ja säilyä kuivana. Akkujen kesto oli myös mietinnän alla etukäteen. Pari isoa lisäakkua ja aurinkokennolaturi riittivät helposti kaikkien vempainten lataamiseen. Kaikki elektroniikka latautui USBlla joten se helpotti huomattavasti. Erilaisia latureita ei tarvinnut roudata mukana.

 

 

EA + Hygienia:

 • Burana
 • Aurinkorasva: Ziaja 50 SPF
 • Hyttysmyrkky
 • Laastari
 • Imodium
 • Ihoteippi
 • Vaseliini
 • Hygieniapyyhkeet
 • Korvatulpat
 • Silmälaput (ulkona paistoi aurinko käytännössä koko ajan, ilman näitä ei olisi saanut nukuttua)
 • Hammasharja
 • Hammastahna
 • Hierontapallo —> selän jumien avaamiseen ihan ehdoton!
 • Vedenpuhdistustabletit (hätätapauksia varten)
 • Punkkipihdit

 

Vaatteet:

Merinoa. Usko mua: jos aiot olla yli 3 päivää reissussa, valitse merinoa. Oikeastaan jos olet reissussa yli 3 tuntia, valitse merinoa. Ei haise, lämmin tarvittaessa, viileä tarvittaessa. Maksaa vähän enemmän kuin keinokuidut, mutta koska näitä ei tarvitse pestä yhtä usein, ne kestää käyttöä ihan toisella tavalla! 

Tunnustus: mä pesin ensimmäisen kerran reissun aikana pyykkiä Kalajoella. Kertaakaan ennen sitä mulle ei valitettu että mä löyhkään. En itsekään kokenut että oisin haissut millekään muulle kuin korkeintaan kostealle villalle välillä. Tuuletus yleensä riitti, joskus makeassa vedessä huuhtelu oli tarpeen että sai pastanjämät rinnuksilta pois.

 

Pakkaus

Pakkaamiseen syntyi rutiini jo heti alussa, enkä oikeastaan muuttanut minkään varusteiden paikkoja matkan varrella muuten kuin laudan tasapainottamiseksi. Systeemi oli melko yksinkertainen (pakko olla) ja tavarat oli aina helppo löytää tarvittaessa.

Kaikki tavarat pakattiin vesitiiviisti laukkuihin. Lisäksi laukkujen sisällä tavarat oli pakattu pienempiin vesitiiviisiin pusseihin tarpeen mukaan. 

Laudan kannella tavarat jakautuivat yhteensä neljään eri laukkuun. Selitän lyhyesti miten tavarat jakautuivat laukkujen välille, järjestyksessä keulasta alkaen.

 1. "Keittiö"
 2. "Toimisto"
 3. "Olohuone"
 4. "Varasto"

 

1. Keittiö

Laudan keulan putkikassissa sijaitsi kaikki ruoka ja ruoanlaittovälineet kuten keitin, kaasut ja luha. Poislukien päivän aikana nautittavat eväät, jotka olivat joko liivin taskuissa tai "Toimistossa". Laukkuun mahtui hyvin n. viikon ruoat. Tätä laukkua en avannut yleensä päivän melonnan aikana, ellen pitänyt pidempää taukoa ruokailun merkeissä.

2. Toimisto

Toimistossa oli tavarat joita tarvitsin päivittäisessä käytössä. Lisäksi siellä oli kaikki turvallisuusvarusteet. Toimisto sijaitsi suoraan edessäni, joten siihen oli helppo päästä käsiksi milloin tahansa. Toimistossa oli mm. eväät, puukko, hätäraketit, EA-laukku, lisävaatteita ym. Laukku oli myös sijoitettu niin että hätätilanteessa saisin sen suhteellisen helposti laudalta myös mukaan. Myös tärkeimmät yhteydenpitovälineet sekä toinen vara-akku oli sijoitettuna toimistoon.

3. Olohuone

Olohuoneessa sijaiti nimensä mukaisesti kaikki tarvittavat mukavuusvarusteet sekä majoituskamppeet. Tämä laukku oli sijoitettuna suoraan mun taakse, ja oli kiinnitettynä punaisilla mustekaloilla lautaan. Laukku oli kaikista isoin ja painavin, ja pyrin saamaan sen aina mahdollisimman keskelle lautaa. Tavarat sisällä olivat "pehmeitä" (esim vaatteet ja makuupussi) joten laukun päällä oli hyvä istahtaa ottamaan pieniä taukoja. Toimi myös selkänojana laudan kannella istuessa! Tätä laukkua en käytännössä ikinä avannut päivän aikana ellei ollut pakko.

4. Varasto

Varastossa oli käytännössä kaikki loput kamppeet, joita ei päivän aikana tarvinnut. Mm. elektroniikkaan liittyvät laturit ja toinen lisäakku, hygieniapussi ja joitain lisävaatteita melontaa varten. Vastatuulipäivinä pakkasin tämän laukun puoliksi täyteen melontavaatteita ja nostin sen mun jalkojen väliin. Pystyin silloin käyttämään laukkua "satulana" polvillaan meloessa, joka säästi polvia todella paljon. Lisäksi silloin oli helppo vaihtaa eri vaatteita tarpeen mukaan laudan päällä. Täällä oli usein esim. T-paita, lämmin pitkähihainen paita, märkäpuku ja pipo.

 

Kysymyksiä?

Tarkistelen listaa vielä myöhemmin ja lisäilen jos jotain unohtui. Jos heräsi kysymyksiä, laita mulle vaikka tuolta yhteydenottolomakkeen kautta viestiä niin kerron mielelläni lisää!