1300 kilometriä Suomen rannikkoa – ensimmäistä kertaa SUP-laudalla

Koko rannikon melominen SUP-laudalla on itsessään haaste, johon muut eivät ole vielä tarttuneet. Matkan suorittamisen lisäksi, tavoitteena on lisätä tietoutta SUP-lautailun mahdollisuuksista sekä Itämeren suojelusta.

 

Melonta

Matka alkaa kesäkuun alussa Virojoelta, Venäjän rajan tuntumasta. Reitti myötäilee Suomen rannikkoa n. 1300 kilometrin matkan ja päättyy lopulta Tornioon. Matkalla kulkee kaikki tarvittavat varusteet mukana laudan päällä, joten varusteiden ja muonituksen osalta suunnittelua on tehty huolellisesti. Matkan kestoksi on arvoitu 5-6 viikkoa säistä riippuen. SUP-lauta ei hetkahda kovemmastakaan kelistä ja on turvallinen kulkuväline isommassakin aallokossa. Seisova meloja kuitenkin kokee tuulen vastuksen eri tavalla kuin esimerkiksi kajakissa, joten kovan tuulen osuessa vastaiseksi on viisaampaa säästää energiaa rannalla.


Itämeri

Itämeri on yksi maailman herkimmistä ja saastuneimmista meristä. Ongelmia aiheuttavat esimerkiksirehevöityminen, muoviroskat ja ilmastonmuutos. Matkan tavoitteena on myös tuoda esille Suomen kaunista rannikkoa ja lisätä tietoutta Itämeren tilasta.


SUP-lautailun mahdollisuudet

SUP-lautailu rantautui Suomeen jo vuosia sitten ja on saavuttanut hittilajin suosion kesäisin. Lajin potentiaalista on kuitenkin vielä suuri osa hyödyntämättä ja tavoitteena on näyttää miten monipuolinen laji on kyseessä. Joogaamisen ja rennon kesäpäivän viettämisen lisäksi SUP-lauta soveltuu erinomaisesti myös retkeilyyn ja kalastukseen sekä aaltojen ratsastukseen.


Kestävä matkailu kotimaassa

Suomessa on upeat puitteet matkailla ympäri vuoden. Puhdas ja kaunis luonto mahdollistaa monipuolisen liikkumisen erilaisilla kulkuvälineillä luontoa kunnioittaen. Matkalla tulee esille tämän näiden olosuhteiden suojelun tärkeys, ja ajatuksena on herättää intoa tutustua kotimaan mahdollisuuksiin.